PHP ile Json Yapısı Oluşturma

PHP ile veri tabanından çektiğimiz verileri JSON yapısına türkçe karakter ve güzel görünüm özellikleri kullanılarak uygun bir şekilde dosyaya yazdırma konusu işlenmiştir.

Merhabalar,

Bu yazımda PHP – PDO ile veri tabanından çektiğimiz veriyi JSON çıktısı olarak almayı işleyeceğiz. JSON dosyaları gün geçtikçe daha yaygın bir biçimde kullanılmaktadır ve ihtiyaç haline geldiğini düşünüyorum. Modern Front-End Javascript kütüphaneleri de veri döndürmek için JSON yapısını seçenek sunuyor. 

Bildiğiniz gibi PDO, PHP ile veri tabanı işlemleri için kullanılmaktadır. Veri tabanımızı oluşturup bilgilerimizi girip ilk adım olan veri tabanı bağlama işlemini hemen yapalım. 

PDO ile örnek bir veri tabanı bağlantısı aşağıdaki gibi oluşmaktadır. try ile bağlantıyı kurmayı deneyip olası bir hata durumunda catch ile yakalayıp hatayı ekrana basmaktadır.

<?php
    try {
        $db = new PDO("mysql:host=localhost;dbname=furkan;charset=utf8", "root", "");
   } catch ( PDOException $e ){
        print $e->getMessage();
   } 

Localhost üzerinden çalıştığım için kullanıcı adı: root, şifre ise boş olacak şekilde ayarladım. Veri tabanı ismim olan furkan’ı kendi veri tabanı adınızla kullanıcı adı ve şifrenizi de kendinize göre belirlediğinizde başarılı bir şekilde veri tabanı bağlantısını kurmuş olacaksınız. Türkçe karakter desteği için charset ise utf-8 olarak ayarlanmıştır.

Şimdi gelelim sorgu ve diğer işlemlerimizi tamamlamaya;

$sorgu = $db->query("SELECT * FROM haberler", PDO::FETCH_ASSOC);
$sonuc = $sorgu->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC);
$json_veri = json_encode($sonuc, JSON_UNESCAPED_UNICODE | JSON_PRETTY_PRINT);
file_put_contents('haberler.json', $json_veri);

Neler yaptık açıklayalım;

  1. $sorgu değişkenine veri tabanı bağlama aşamasında atadığımız $db değişkeni üzerinden erişip sorgumuzu yazıyoruz. Örnek haberler tablosundaki tüm verileri çekiyoruz.
  2. Çektiğimiz verileri dizi formatına getiriyoruz ki json_encode fonksiyonu kullanabilelim. Onu da $sonuc değişkenine atıyoruz.
  3.  $json_veri değişkenimizi oluşturup json_encode fonksiyonuna $sonuc  değişkenimizi ilk parametre olarak atayıp diğer 2 json parametresinden;

    JSON_UNESCAPED_UNICODE ile türkçe karakter desteği sağlıyoruz, JSON_PRETTY_PRINT ile de dosyaya daha okunaklı ve güzel bir biçimde yazılmasını sağlıyoruz.

    En sonunda file_put_contents fonksiyonu ile dosyaya yazırma işlemini yapıyoruz. İlk parametre dosya adı ikinci parametre ise dosya içeriğini belirlemektedir. Bizim dosya içeriğimizde oluşturduğumuz JSON yapısını direkt olarak dosyaya yazdırıyoruz.

İşlemlerimiz bu kadar umarım faydalı olmuştur.

Mutlu kodlamalar 🙂

0 Shares:
2 comments
  1. hiç bir yere yorum yazmam fakat kardeşim sen veri tabanındaki tablo dahil yapmak istediğimi yapmışsın 🙂 Teşekkürler

Benimle yorumunu paylaş;

Bunlara da göz atabilirsin
PHP Çoklu Fotoğraf Yükleme
Devamını Oku

Çoklu Fotoğraf Yükleme

PHP ile çoklu fotoğraf veya dosya yükleme ile ilgili bir örnekten bahsettim. Çoklu fotoğraf yükleme işleminin detaylarını öğrenmek için yazımı inceleyebilirsiniz.

Devamını Oku

PHP Isset() – Empty() – Is_null()
Devamını Oku

isset() – empty() – is_null()

Bu yazımda PHP ile isset(), empty() ve is_null() arasındaki farkı ve ne amaçla kullanıldıklarını anlattım. Fonksiyonları yakından tanımak ve örneklerle daha iyi pekiştirmek için yazımı inceleyeiblirsiniz.

Devamını Oku